|

Sud na výrobu kvasu – na toto si dajte pozor!

Sud na výrobu kvasu – na toto si dajte pozor! - obrázok

Chystáte sa podomácky kvasiť a uvažujete, v čom by bolo najlepšie kvas pripraviť?

Rozhodne to nie je jedno, preto zabudnite na obyčajné plastové vedrá s vekom a pozorne vyberajte tú správnu nádobu.

Sudy z kvalitného plastu ako voľba číslo 1

Tou je bez pochýb sud, lenže nie je jedno, aký. A keďže je to vôbec prvá vec, ktorú si pred prípravou kvasu musíme zadovážiť, na mieste je otázka: Aký sud je najlepší?

V súčasnosti sú najpoužívanejšie sudy z plastu, avšak tu je treba dbať na kvalitu materiálu a tiež je dôležité skontrolovať, či ide skutočne o potravinársky sud. Všetky plastové nádoby na potraviny, sudy nevynímajúc, sú vyrábané z vysoko kvalitného plastu, ktorý na rozdiel od plastov, z ktorých sú zhotovené sudy určené trebárs na prenos technických kvapalín, nevypúšťajú ftaláty a iné neželané škodliviny. To všetko je pravdaže zaručené pri správnej manipulácii a uskladnení sudov.

Plastový sud verzus tie ostatné

Kto váha a má voči plastu a sudom z neho vyrobeným nedôveru, môže siahnuť aj po iných alternatívach – sude drevenom či nerezovom. Pri dreve si je však nutné preveriť, či je sud vzduchotesný a pozor aj na jeho čistenie po vykvasení, dá to slušne zabrať.

Čo sa týka sudov nerezových, bývajú dosť nákladné, preto sa mnohí po zvážení všetkých pre a proti vrátia napokon k sudu plastovému. A keďže na predaj je dnes mnoho rozličných plastových sudov, bez hanby môžete vyberať a preberať ten najlepší pre vás.

Veko na sud

Veko na sud, ďalšia dôležitá vec pri kvasení. Pozor si dajte predovšetkým na to, aby veko vzduchotesne zapadlo na vrch suda. Vzduch je totiž najväčším a najnebezpečnejším nepriateľom dobrého kvasu. Kto netúži po neželaných baktériách alebo plesni, vyberie si vrchnák presne zapadajúci na sud. To všetko tak, aby sud neroztrhlo, nakoľko kvas naberá v procese kvasenia na objeme. Ideálne preto je, ak si pozháňate, prípadne sami zhotovíte, aj vínnu zátku, vďaka ktorej budete mať kvas neustále pod kontrolou.

 

 

 



Ohodnotiť článok:
Komentáre (0)
Komentáre

Pre pridávanie komentárov sa prosím prihláste.